ENGELLİ OTOPARKI

Otoparklardaki park yerlerinin %5 'i engelli araçları için ayrılır. Ölçüleri 350/500 cm olmalıdır.
Zeminde uluslararası engelli işareti ile belirtilmeli ve bir levha ile tanıtılmalıdır.
Bu otopark yerlerinden basamaksız veya rampalarla asansörlere ve binaların girişine ulaşılabilmelidir. Rampa genişliği en az 90 cm ve en fazla %10 eğimde olmalıdır.

TRAFİK DÜZENLEMESİ

Alışveriş merkezleri veya büyük ölçekli kamu, ofis, konut binaları tasarlanırken iç mekan otopark trafiği, dış yollar-şehir trafiği ve giriş çıkışları uzman bir trafik danışma firma tarafından incelenmeli ve raporlanmalıdır.

Binanın Trafik düzenlemesi tüm projeler(statik,mekanik,elektrik) devam etse bile bitirilmeden, mimar tarafından projeye aktarılması gerekmektedir. Trafik düzeni tüm proje gruplarını ve hatta şehri, yapının bulunduğu bölgeyi etkileyecek en önemli kararlardandır.

Seçilen trafik danışmanına aşağıdakiler iletilmelidir:

  1. yapıyla ilgili bilgiler, fonksiyonu, toplam inşaat alanı, toplam kullanım alanı, açık-kapalı otopark alanı, sayısı, çalışan ya da geleceği düşünülen kişi sayısı,
  2. bölgenin analizi, havaalanı ya da yakındaki en önemli ulaşım aksının yeri, merkeze ve havaalanına uzaklığı
  3. çevresindeki ana yolları da gösteren imar planı,
  4. çevrede bulunan binaların araç, yaya giriş, çıkış yerleri ve binaların fonksiyonları,
  5. yolların genişlikleri ve tek-çift yön durumları,
  6. arsa ve çevresinin uydu fotoğrafları,
  7. saatlere göre yolların araç geçiş sayıları (peak hours denilen, işe giriş-çıkış-haftasonu kalabalık saatlerdeki durumu)(eğer firma yerel ise bu bilgileri kendisi edinebilir),
  8. yaya girişleri,
  9. açık, kapalı otopark için düşünülen giriş, çıkışlar,
  10. kapalı otopark planı

LAMİNE CAM

Lamine Cam:

Lamine Cam, çeşitli amaçlarla kullanılabilen cam çeşididir. 2 ya da daha fazla cam katmanının, aralarına polivinil butral (PVB) denilen sert koruyucu madde yerleştirerek, ısı ve basınç ile kalıcı olarak birleştirilmesinden oluşur. Camlar birleştirildikten sonra tek bir cam panel gibi görünür ve davranır. Isıyla güçlendirilmiş veya temperli camlardan lamine cam üretilebilir.

Lamine Cam nerelerde kullanılır:

Eğimli, eğimsiz saçak ve çatı ışıklıkları, Müze, Hapishane, Devlet binaları, Kuyumcu dükkanları, Bankalar, Havaalanları, Okul, Hastane, Otel binaları, İç mekan bölmeleri, Ofis binaları, Güvenlik camı uygulanması gereken yerlerde kullanılır.

Ses Kontrolü:
Lamine cam, binaların, çevre gürültülerinden korunması konusunda etkili çözüm sağlar.
Malzemelerin ses geçirgenliği STC (sound transmission class rating) birimi ile ölçülür. Yüksek STC değeri, yüksek ses yutuculuğu sağlandığını ifade eder. Lamine cam, pencerenin STC değerini arttırır. Isıcam ünitesi (IG unit) ile beraber kullanıldığı zaman, pencerenin akustik faydaları artar. Çift lamineli ısıcam maksimum ses koruması sağlar.

Işıklık, Saçak:

15°'den daha eğimli Işıklıklar ve noktasal destekli saçak camları eğimli sınıfına girer. Eğimli ve ışıklık camları için Lamine cam tercih edilir. Cam kırılsa bile olduğu yerde kalır, düşerek altındakilere zarar verme riski ortadan kalkar. Lamine camlar atrium ışıklıklarında çokça kullanılır.

Işık ve güneş Kontrolü:
Lamine cam, güneş ışığının geçişini azaltır, parlaklığı kontrol eder, ultraviyole radyasyonu geri çevirir. Güneş ışığının geçişi, renkli veya kaplamalı cam kullanılarak veya camlar arasına yerleştirilen iç tabakanın renkli kullanımıyla veya hepsinin kombine edilmesiyle sağlanır. Emilmiş güneş enerjisi ısıya dönüştürülür ve büyük kısmı dışarıya yönlendirilir.

Güneş ışığının mekan içine alınmaması, mobilya, kumaş gibi iç mekan malzemelerinin renklerini yitirmelerine engel olur.

Güneş enerjisinin renk soldurma etkisi Tdw (Damage Weighted Transmission) adı verilen bir birim ile ölçülür. 0.84 Tdw ile tek panelden oluşan şeffaf bir cam, UV'nin ve görünen enerjinin çoğunu, çok az koruma ile mekan içine alır. Lamine cam ise UV enerjinin %95'ini bloke ederken, aydınlığı içeri alır.

Dekoratif Lamine Cam:

Laminasyon sayesinde, farklı maddeler eklenerek çeşitli dekoratif efektler oluşturulabilir.

Sismik Etkiler:

Lamine cam deprem bölgelerindeki uygulamalarda iyi performans verir. Çünkü aradaki plastik katman kırılan camın çoğu parçasını birarada tutar. Böylece cam panel çerçevenin içinde kalır. Deprem bölgesi olan yerlerde . giydirme cephelerde, vitrinlerde ve diğer büyük cam bölmelerde lamine cam kullanılmalıdır.

Lamine cam spesifikasyonları:

1. Maksimum ölçüler: 2500 x 6000mm
2. Minimum ölçüler: 400 x 400mm
3. Tek katman camın kalınlığı: 3 - 12mm
4. Ara katman camın kalınlığı: 6 - 40mm
5.Kullanım yerleri: kapı, giydirme cephe, pencere, tavan, bölme duvar, döşeme, çatı ışıklığı, vitrin camı. Ayrıca motorlu araç, banka, vapur, mücevher dükkanı, villa, vb.



Kırıldıktan sonra lamine camın görünüşü

DIŞ CEPHE CAMLARI

Dış cephede kullanılan cam ısıcam ise iç cam lamine, dış cam temperli olmalıdır.