HİPERMARKET TASARIM ESASLARI

Hipermarket tasarımında dikkat edilecek konular:

  1. Market - depo arası kapılar bernos kapı denilen tamamen plastikten imal edilen, cam kısmı olmayan, çarpma tip kapıdır. Kapı listesi ve çizimlerınde dikkate alınmalıdır. Yangın dayanımı yoktur. Yangın zonuna denk geliyorsa dışına veya içine otomasyona bağlı çelik kapılar eklenmelidir.
  2. Altında depo, satış alanı olan ara kat ofislerı +3.50 kotundan daha alçakta olmamalıdır.Aksi halde alt katı çok basık olmaktadır.
  3. Mal kabul gibi forkliftin çalışacağı alanlarda yükseklik kritiktir. Net 3.00 m altına inilmemelidir, ayrıca kapı yüksekliğine de dikkat edilmelidir.
  4. Dışı sandviç panel kaplanmış hipermarketlerin iç yüzeyleri alçıpan kaplanacaktır.
  5. Hipermarket - otopark arasındakı kapılar otomatik açılmalıdır. Market arabası ile kapı açmak çok zordur. Otopark ile yürüyen rampa holü arasına rüzgarlık yapılmalıdır. Soğuk hava ve egzost dumanı burada engellenmelidir.
  6. Yangın zonuna denk gelen camlı kapı vs. var ise dıştan çelik kapı ile korumaya alınmalıdır- aluminyum + cam sistemlerin yangın dayanımı yoktur.
  7. Yoğun kullanıcı trafiği olan kısımlarda yan duvarların temizlik maksadı ile granit seramik veya benzeri bir malzeme ile kaplanması uygundur.

Hiç yorum yok: